БИОГРАФИЯ НА ЕКСТРА НИНА



Здравейте, скъпи приятели!!
Тук ще ви разкажа съвсем накратко за себе си и творческото ми развитие през годините!
Родена съм на 05 декември в град Враца. Цял живот по един или друг начин съм се занимавала с музика и всички около мен още от ранната ми детска възраст твърдяха, че много добре се справям с изпълняването на всякакъв род песни, най-вече с фолклорните. Любовта ми към тях съм наследила от моята майка, която е народна певица. Музикалното си образование завърших в музикалното училище - Широка Лъка.
В началото на 90-те години заминах за Сърбия и Черна гора заедно със свой оркестър, където имахме желание да работим из прословутите кафани. За моя радост, сърбите бяха толкова възхитени от представянето, гласа и външността ми, че започнаха да ме наричат ''Екстра Нина'' - страхотна, невероятна, най-добра, което е наистина едно много голямо признание за мен.
Няколко години по-късно, след като се завърнах вече в България, започнах мечтая да се занимавам с придобиващия все по-голяма популярност фолк жанр. И тази моя мечта се превърна в реалност. Без никакво колебание избрах артистичния си псевдоним. Аз и музикалният ми продуцент Димчо Делев избрахме наложилото се вече Екстра Нина и веднага записахме песента, която се превърна в емблема за мен, а и за целият жанр - ''Затвори очи'', която скоро излезе в компилация. През 1996 година подписах договор с една от най-мощните по онова време компании - ''Милена рекърдс''. Същата година се появяви и първият ми самостоятелен албум - ''Животе мой'', съдържащ хитове като ''Хайде, хайде'', ''Обичайте се, хора'', които останаха като класики в репертоара ми. Албумът достига до рекордния тираж от 170 000 бройки, като тук излючвам множеството пиратски и презаписани касети. След големия успех напуснах ''Милена рекърдс'' след като имахме известни разногласия за развитието ми на сцената. През 1997 година записах следващият проект - ''Любов в клетка'', който издадох в малката компания ''Еми'' - Горна Оряховица. Паралелно с този, на пазара се появи и друг мой албум - ''Затвори очи'', който ''Милена рекърдс'' пусна. На следващата година предприех важна крачка в моето професионално развитие - подписах договор с музикална компания ''Пайнер'', като преди това платих неустойка от 5000$ на бившите си продуценти, за да мога да запазя каталога си от песни. Първият албум, който направях заедно с новите ми продуценти е ''Вечна измама'', в който се появих с изключително променена визия - като стилна дама с къса кестенява коса, с перлени бижута и рокли. В последствие този имидж не ми се стори подходящ и отново се върнах към превърналия се в моя запазена марка рус цвят и секси облекло. През 1998 година записах още един албум и това е компилацията от нежни прочувствени хитове - ''The best ballads'', поради която бях наречена с призванието Кралица на баладите.
В началото на 1999 година се впуснах в поредния си експеримент - албумът ''Бяла Калина'', в който съчетах традициите на фолклора, с която съм закърмена, и модерни денс аранжименти на половината песни. Тук за пореден път се освен с пеенето си, се представих с авторството на някои от песните. ''Бяла Калина'' ми донесе наградата за приемственост между автентичен и нов фолк на наградите на списание ''Нов фолк''. Няколко месеца след този се появи и албум с фолк песни. Продукцията нарекохме ''Екстра жена'' и се възприе възторжено от моите почитатели.
Година по-късно имах радостта да се закова начело на класациите със закачливия хит ''Леле, как те мразя'', който беше първи сингъл от предстоящия ми нов албум ''Долу маските''. От него излязоха още много хитове като: ''Искай от мен'', ''Непростимо'', ''Любов за мен'', ''Счупена мечта'' и други.
Междувременно години наред обмислях и най-важния албум в моята кариера - ''Деветият елемент'', на който сама бях продуцент, а ''Пайнер' бе само мой издател. Макар и без огромен комерсиален успех този етно албум се въприе страхотно от най-верните ми фенове и получи удивително одобрение от критиката, за което свидетества и повторното ми награждаване с наградата за приемственост на ''Нов фолк''. самата аз твърдя, че това е албум, с който ще се гордея цял живот и не крия, че идеята за неговата направа е на бившия ми приятел - французина Пиер.
След този албум записах дуети с колежката ми Весела и сърбина Бобан Здравкович, които станаха големи хитове през 2002 година. За известно време се скрих от светлините на прожекторите, за да подготвя своето завръщане с албума ''Позволи ми'', който бе издаден в разгара на лято 2003. Беше предшестван от тоталния хит-сингъл ''Отминал спомен''. Последва клипа ''Божествен знак'', с който мисля, че направихме аз и екипът, заснел видеото, революция с авангардната визия и невиждани комютърни ефекти. Хит линията бе продължена от ''Бездомна любов'' и последната песен от албума ''Позволи да те обичам'', чийто клип наистина беше безкрайно оригинален.
В началото на 2004 заминах на поредния си гастрол в Канада и САЩ, от където се завърнах с песни на композиторката Дани Манолова по текстове на Свобода Даскалова. Именно този екип плюс аранжорът Пламен Велинов бяха в основата на поредния ми албум, който нарекохме ''От тук започва любовта''. Заглавната песен е химна на Локомотив Пловдив, чийто фенове избраха именно мен и ме удостоиха с честта да изпълня песента. Албумът беше изключително успешен с големи хитове като ''Айсберги'', ''Неслучайно'', и видеошедьоврите ''Сълзи нечакани'', ''Три години'', ''Криво огледало''... Паралелно с лансирането на песните от албума записах и втори дует с Бобан Здравкович, който носи заглавието ''Отказвам да приема'' на български и ''Две обале'' на сръбски. Песента стана хит не само у нас, но и в Сърбия, където двамата бяхме поканени на ексклузивно интервю в телевизия ''Пинк''. Професионалните отношения между нас станаха повод медиите и в двете държави да започнат да пускат слухове за евентуална интимна връзка помежду ни, за която засега дори и ние нямаме информация. Чакаме да научим повече от жълтите медии.
През 2005 година направи куп големи изненади за моите почитатели. На първо време издадох бестовият си албум по случай десетте години, които прекарах на голямата сцена. Продуктът е на пазара освен на диск и касета, така и на DVD носител, a неговата пищна промоция се проведе в комплекс ''Приказките'' край Харманли на 5 декември 2005-та година.

0 Comments:

Post a Comment



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

Blogger Template by Blogcrowds