БИОГРАФИЯ НА КАМЕЛИЯ


    Камелия е родена на 10 януари в град Чипровци, в семейството на Владимир и Йорданка Вескови. Тя самата се характеризира като палаво дете - с дълги плитки и винаги усмихната. Винаги общувала с момчетата и те били най-добрите ѝ приятели. Отначало искала да следва медицина или право. В училище бил и първият ѝ музикален дебют на 11 години, като солист на училищния хор. Завършва е техникума по кожни изделия "Димитър Денев" в София, със специалност моделиерство. Преди мечтаела да стане фотомодел или манекенка, но обичта към пеенето я спира. Въпреки това тя постигнала донякъде своята мечта, ставайки "Мис Монтана", "Мис Чипровци" през 1995 г. е една от финалистките на конкурса "Мис България" където е класирана от журито в първата 6-ца на най-силният конкурс за красота правен някога в България защото победителката Жени Калканджиева става 6-та на светевният конкурс МИС Свят. През това време Камелия е била и рекламно лице на монтанската фирма "Агропромстрой", в чиято телевизионна реклама се снима през 1994 година. Рекламата е въртяна с огромен успех по Канал 1 в паузите на мачовете от световното първенство по футбол в САЩ`94. След това започва да пее по сватби и кръщенета с оркестър, "който никога не е имал име". Били трио - Камелия, известния композитор Пламен Велинов и негов братовчед, който е нейн интимен приятел в продължение на 9 години. През 1996 г. тя е харесана от популярният в северозападна България оркестър "Видин" с ръководител виртуозът на акордеона Вени Петков. Оркестъра я взима за втора певица и заедно заминават за Швейцария, където 1 година работят в сръбски заведения. При заминаването си певицата се зарича да не се завръща вече в родината си, но носталгията надделява и през 1997 г. тя отново стъпва на родна земя.
През 1997 година се завръща в България и си почива в продължение на месеци. С подкрепата на майка си отива в студиото на "Пайнер", където изпълнява песента "Грях ли е това" - кавър на хит на Цеца. Веднага я харесват и тя подписва договор с Димитровградската фирма. От тогава започва звездната ѝ кариера. Камелия се разделя със дългогодишният си приятел и края на годината вече има нова любов.... Цветин. Той е нейн интимен приятел и до днес.
През 1998 година работата по подготовката на дебютния албум на Камелия приключва и през месец септември на музикалния пазар излиза "Огън момиче". За повечето от песните певицата е работила с дългогодишния си приятел и композитор Пламен Велинов, което веднага поражда интриги и спекулации относно техните взаимоотношения. Камелия прави хит след хит, а тиражът на нейния 1-ви самостоятелен албум е завиден. Прави клипове към песните "Огън момиче", "Грях ли е това", "Няма да те моля", "Разбери ме, мили", "Само тази нощ" и "Защо повярвах".През 1999 година Камелия е обявена за секс-бомба в публичното пространство. Голямото ѝ медийно присъствие дава повод на критиците да пускат какви ли не слухове по неин адрес. Те поставят под въпрос отношенията между Камелия и нейния музикален продуцент, шефа на "Пайнер" инж. Митко Димитров. Едно печатно издание дори публикува статия със заглавие "Кой спа с шефа?", в която освен името на огън-момичето се споменава и друга певица от редиците на "Пайнер". Камелия е набедена от злите езици за "любимка" на боса. Певицата загърбя сплетните и се наслаждава не само на щастието в личния живот, но и на успеха на последния хит от 1-вия ѝ албум - "Защо повярвах". Тази песен е обявена от "Пайнер" и списание "Нов фолк" за хит №1 на 1999. Албумът "Огън момиче" пък достига до тираж от 90 000 продадени екземпляра. Тези професионални успехи амбицират Камелия да направи още по-добър албум. На 7 Декември 1999 г. излиза "Златна рибка".
Успоредно с това започва и подготовката на втория ѝ самостоятелен албум. Стратегията, която Камелия избира за популяризирането му, е необикновена - албумът излиза на музикалния пазар на 07.12.1999 година без нито един заснет видеоклип. Първата клипирана песен е "Няма шега", по-известна като "Яхабиби". Песента окупира челните места на всички класации. Албумът започва да се продава в рекордни тиражи. Истинският бум обаче тепърва предстои. През февруари 2000 година се появява вторият клип към албума. Избраната песен е "Ти си", а клипът е първият черно-бял клип в историята на фолка. Песента се превръща в невероятен хит разбивайки всички класации и драматично променя представата за поп-фолк.
Успехите не свършват дотук. Само 4 месеца след издаването си, "3латна рибка" придобива златен статус, за пръв път в историята на българския фолк. Дискът е и първият мултимедиен в жанра. Името на Камелия се утвърждава като звезда на попфолка. По това време има интриги за караници и скандали с Глория, Рени и Десислава, както и за връзка на певицата с продуцента ѝ. Камелия не обръща внимание на слуховете и снима трети клип към новия си албум - "Луда по тебе", кавър на хит на идола ѝ Лепа Брена. С този хит звездата превзема всички дискотеки, а песента става най-големият хит на лято 2000. През есента певицата снима клип и на "Приказен сън". Общият тираж на "3латна рибка" надминава 200 000 копия и става най-продаваният албум на само за годината, но и във попфолка до днес. Пласираните пиратски копия пък са 4 пъти повече. Камелия получава и признание за работата си - статуетка за златния си албум от Националния музикален център и списание "Нов фолк". Основната разлика с първия албум е фактът, че в "3латна рибка" има само 3 кавъра, но има коренна промяна във визията на изпълнителката. Камелия е обявена за "секс-хищник", а вестник "Седмичен труд" я обявява за "Мис попфолк", което води до голяма завист в средите.
След излизането на четвъртия клип към албума Камелия изчезва от публичното пространство. За повече от 19 месеца не издава нито един нов албум, няма дори записана нова песен. 3апочват всякакви спекулации - че е изгонена от Пайнер, че спира да пее, че е тежко болна. Всичко излиза пълна лъжа. Оказва се, че Камелия е работила над един съвсем нов за попфолка продукт - максисингъла "Къде си ти", който се появява в пълния си блясък на музикалния пазар в разгара на лято 2001. Песента става невероятен хит, а визията на Камелия в клипа и фотосесията отново е на световно ниво. В края на годината певицата участва и на фестивала "3латния мустанг" във Варна. Тя разбива всякаква конкуренция, като отнася 3 награди за вече тоталния хит "Къде си ти". 3вездата се представя чудесно и в конкурса за изпълнител с първата записана песен за новия си албум - невероятната балада "Няма те". Въпреки чудесното изпълнение и фактът, че компетентното жури от 12 члена поставя изпълнението на Ками на 5 място, на 2 стотни от наградите. Една псевдо-журналистка си позволява да класифицира представянето на Ками като "посредствено". Резултатът - пълно замразяване на всякакви отношения с въпросната медия и бойкот от страна на певицата на всички техни мероприятия в продължение на 4 години. Въпреки това "Къде си ти" е обявена за "Песен на годината" на наградите на "Нов фолк". Дълго чаканият албум обаче така и не излиза....
На 21 април излиза дългоочакваният трети албум на Камелия "Нещо горещо". Той е може би, най-прецизно и масирано промотираният музикален продукт на "Пайнер". Рекламната кампания стартира седмици преди появата му на пазара с кратки интригуващи анонси, а няколко дни преди да излезе, самата Камелия през половин час съобщава за "Нещо горещо" от ефира на телевизия "Планета". Албумът чупи всички поставени рекорди по бързина на продажби - само през първата седмица са пласирани над 10 000 бройки. Фотосесията от корицата на продукта е убийствена! Тя отново е направена при майстора на обектива Роми. След като виждат снимките, всички в шоу бизнеса са на мнение, че Камелия си е сложила обилно кoличество силикон. В началото на тази медиина истерия златната рибка с усмивка на лице обяснява, че уголемяването на бюста ѝ се дължи на "магически сутиен с повдигащ механизъм". Още преди да издаде първия си видеоклип от "Нещо горещо", Камелия заснема заедно с екип на "Планета ТВ" музикална лайв-програма в Монтанския фолк-клуб "Клеопатра", съдържаща 6-те най-добри песни от албума. Този ход спомага изключително много за популяризацията им, въпреки че певицата отнася и немалко критика заради факта, че не пуска първо видеоклип, а лайв-програма. Всъщност, видеото не закъснява много. Първото такова от албума е на предизвикателната песен "Редно или нередно". Парчето моментално придобива статус на хит, тъй като всички фолк заведения започват да го въртят през половин час. Темпераментът на "Редно или нередно" отлично пасва на горещия летен сезон, в който става популярна. Песента успява да достигне до #1 в класацията за най-големите хитове в дискотеките на Южна България, подготвяна от известния диджей Джери. Престоява на върха 3 седмици.
Успехът на първия хит от албума обаче бива тотално и доста бързо засенчен от една друга песен. "Залеза и зората" излиза като втори сингъл от "Нещо горещо" и буквално завладява цяла България. Мега хитът се превръща във фолк емблемата на 2002 година, покорявайки за дълго върховете на всички музикални класации. "Истински горда съм от "Залеза и зората", защото тази песен се оказа най-големия авторски хит за годината. "Когато видя, че някой плаче докато я пея се чувствам щастлива, защото съм си свършила добре работата" разказва Камелия в телефонен разговор за сайта. Баладичната композиция е най-големия хит в кариерата на Камелия, са на мнение най-запалените и почитатели. Като трети хит от албума се откроява дуетната балада "Искаш да се върна", в която Камелия запява на гръцки редом със Сакис Кукос. Сакис харесал нашата златната рибка, докато тя гостувала в предаването на Слави Трифонов "Хъшове" през 2000 година. Заплюл си я, а след време отправил предложение към нея да запишат съвместно песен. Резултатът е "Искаш да се върна", престояла на #1 в зрителската класация на телевизия "Планета" цели 6 седмици. Докато снимат видеоклипа на песента в Солун, телевизионна журналистка от гръцки канал нарича Камелия "Българската Анна Виси". Натоварената програма на двамата изпълнители обаче не им позволява често да пеят заедно "Искаш да се върна". През 2002 година това се случва само два пъти: на промоцията на "Нещо горещо" (на която междудругото почетен гост е Глория) и на рождения ден на "Планета ТВ" в зала 1 на НДК.
На 17 ноември Камелия запява в зала "Овал", Лондон. Огън-момичето се оказва най- предпочитаната певица в анкета, направена сред българските емигранти в британската столица, тъкмо затова канят първо нея. Желаещите да видят Камелия на живо са толкова много, че около 400 души остават извън залата. Хората остават доволни от представянето ѝ, затова не закъснява и повторна покана за концерт през 2003.
Изтеклата 2002 е най-успешната в кариерата на Камелия. В края ѝ става ясно, че "Нещо горещо" е най-продаваният музикален продукт в България за годината независимо от стила или фирмата. Златната рибка за пореден път доказва, че е истински професионалист, който разбира от шоу бизнес. И въпреки отчаяните опити на определен кръг от хора да лансират Деси Слава като най-успялата през 2002, срещу продажбите и Господ мълчи! Така се прави шоу бизнес, това се гледа и по целия свят, защото важно е как пееш, но по-важно е колко продаваш! А през 2002 Камелия продаде малко над 65 000 копия от своя албум.
На 14 февруари 2004 година най - сетне излезе новият албум на Златната рибка. Неговото име е "Презареждане". В него са включени пет съвсем нови песни като една от тях "Стрелките спират", вече тотален хит по Планета ТВ. Камелия дава интервю за българския вариант на Playboy. На 10 февруари тя гостува в предаването на Планета ТВ, където показа новия си имидж с червената си коса. Там тя неколкократно намекна, че е участвала във фотосесия по бански за Playboy и по този начин засили слуховете, че ще се появи още в следващия брой на списанието. Годината за изпълнителката продължи по един невероятен начин. За първи път в България беше стартирано национално турне с участието на поп фолк изпълнители. Рекламите стартираха седмици преди самото турне. На афишите грееха имената на: Райна, Глория, Мария, Малина, Анелия, Гергана, Камелия и Емилия. Над 350 000 зрители по стадионите на България се насладиха на невероятния спектакъл поднесен от певиците. В началото на септември месец турнето завърши в град Дупница и всяка изпълнителка изказа своите впечатления и емоции преживяни през изминалия месец. След тези изказвания "Турне 2004" придоби нарицателното име "неспирно торнадо" - дадено му от Камелия, която изказа своите надежди, то да се превърне в една прекрасна традиция.
На 29 юни 2005 г. след дълго очакване на пазара се появи четвъртия самостоятелен албум на Камелия. За пореден път бяхме очаровани от невероятните композиции събрани вътре. Този път звездата ни изненада с включената в албума народна песен "Три години". Рекламата на албума стартира още в деня на излизането му. С кратки откъси от песните "Като жива рана","Има любов", "Луд купон да завъртим" и "Ти ела" ни беше загатното за потенциала на песните в албума. Пилотното клипирано парче беше "Ти ела". Върху клипа изпълнителката е работила заедно с екипа на Людмил Иларионов - Люси. Резултатът от съвместната им работа е изгарящото, невероятно секси и танцувално видео на песента. В началото на лятото се насладихме и на клипа към песента "В сърцето си ми ти" сниман на екзотични места на българското черноморие от режисьора Николай Скерлев. Партньор на Камелия в клипа е професионален модел. Заснетия материал е изключилетно нежен и доставя естетическа наслада. Както го пожела Камелия, така и стана. И през тази година беше организирано невероятно турне, отново премина през 15 града, но с леко променен състав. Вероника, Гергана, Емилия, Мария, Малина, Преслава, Камелия и Ивана - бяха примите, които тази година зарадваха многохиледната публика. Участието на Камелия за втора поредна година не шокира никой. Заявката, която тя даде с албума "Има любов" и хитовите парчета събрани в него беше възприета подобаващо от продуцентите и ̀, а поканата за участие в Турне 2005 според всички фенове беше съвсем на място.
С голямо закъснение, но все пак най-после видя бял свят и видеото към заглавната песен на албума "Има любов", което се появи по телевизия "Планета" на 19.01.2006 г. Отпускащия клип беше посрещнат по подобаващ начин от всички фенове на модерния фолк. Клипа на режисьора Николай Скерлев отново е новаторски и носещ едно невероятно послание за любовта по света, между хората от различни народности и раси. Както повелява традицията Камелия отново бе поканена на традиционното лятно турне на фирма Пайнер където се изяви по начин характерен за изпълнител от нейния ранг. Тя отново бе една от най-аплодираните изпълнители като интересното за това нейно участие е, че тя заложи на един имидж през цялото време на турнето. Камелия отново провокира и изненада всички като се появи късо подстригана. Това шокира голяма част от зрителите на турнето и за пореден път доказа кой е най-големият провокатор в този бизнес.
След края на лятното турне Камелия взе участие в грандиозният концерт на ст."Локомотив" в София наречен "Планета Мура Мега". Там Камелия отново шашна зрителите като се появи със много провокативен тоалет, който се запомни със прочутите и лепенки на гърдите. Това даде хляб на традиционните и критици от така наречената "светска преса" за месеци напред.
Точно на Коледа дни преди посрещането на Новата година (2006) Камелия ни шокира с появяването си на корицата на най-четеното мъжко списание Playboy. След направена стасистика се оказа, че това е най-продавания брой на изданието за цялата му история. Публикуваните снимки са направени изключително професионално от фотографа Васил Каркеланов. През юни 2006 година на пазара се появи и специален брой на PLAYBOY само и единствено за Камелия. Най-озадачаващ за голяма част от българите е факта, че златната рибка на българския поп фолк ще дари целия хонорар получен за снимките за деца лишени от родителска грижа. При гостуването си в предаването "Горещо" по Нова ТВ, водещата Венета Райкова предложи услугите си, двете заедно с Камелия да обиколят и решат, кои са най-нуждаещите се домове и да купят нужното. Така, че в крайна сметка всички останаха доволни. Освен естетическото задоволството на мъжката аудитория такова изпитаха и малките дечица в "Домът за деца с умствена изостаналост" в Перник където Камелия отиде лично за да дари хонорара на управителката.
Годината на Камелия започва с клипа "Забранена зона". Той вече е утвърден хит. Тя отново е на кориците на всички популярни списания и вестници в БГ. На годишните награди на ТВ Планета през февруари тя отново провокира снобите като се появява с рокля в цветовете на знамето. Това предизвиква реакция дори на политическата класа в България. В стремежа си да придобие популярност кандидата за евродепутат Димитър Стоянов от ПП "Атака" сезира прокуратурата за това, че Камелия е осквернила национална светиня като знамето. Следва незабавна реакция на Камелия и шумни скандали по всички национални медий. В крайна сметка всичко свършва мирно и тихо защото този политик вече е евродепутат и замесването на името на Камелия е свършило своята работа. Камелия прави призив от сцената на зала 1 на НДК за подкрепа на достигналата точка на истерия кампания за спасяването на българските медици в Либия. Всички удобно пропускат един момент. Камелия поде една своя кампания по същия въпрос още през 2004 година когато се появи на лятното турне със потник с надпис.... "Свобода за българските медици в Либия". Това е нещо, с което всеки би се гордял.
През април излиза клипът "Някой ден" с режисьор Николай нанков, който е изключително добре приет не само от феновете, но и от критиката. Песента става тотален хит. Окупира върховете в класацийте и става хит на "Пролет 2007". Този главоломен успех води до нова покана към Камелия за участие на лятното турне на фирма Пайнер. Тя предприема много рискован, но премерен ход като решава да излезе по свое желание да пее първа на турнето. Риска е оправдан защото суперлативите към нея не спират. Тя отново е най-големият провокатор и една от най-аплодираните изпълнителки. Новата и визия е определена от критиката като световна класа. Провокативната рокля на Камелия отново е темата, която е най-обсъжданото нещо на това турне. През август на екрана на ТВ Планета тръгва поредният и клип-шедьовър.... "Още те обичам". Критиката отново е във възторг от работата на Камелия с Николай Нанков.
В края на 2007 година Камелия за първи път лети до САЩ, където осъществява двумесечно турне предимно в градове с големи колоний от български имигранти. Турнето и е продължено с цял месец поради изключителният интерес на българската диаспора в САЩ към Камелия. Тя прави по 3 концерта в Ню Йорк и Чикаго. В интервю пред журналист от уеб сайта Eurochicago певицата се съгласява да се яви на изпит за интелигентност (IQ test). С това тя е първата и остава единствената до днес, сред колежките си фолк певици, съгласила се да премине този тест!

0 Comments:

Post a Comment



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

Blogger Template by Blogcrowds