БИОГРАФИЯ НА РЕНИ


Рени Александрова Гайтанджиева

Една от най-бляскавите звезди на българския музикален небосклон.

Родена е на 29 май в град Плевен.

Занимава се с музика от съвсем малка. Свири на цигулка, но още тогава пеенето я привлича неудържимо. Заявява на родителите си, че ще стане певица. За нея това не е мечта, а реална и постижима цел.

Започва да се занимава професионално с музика съвсем млада. След като завършва училище, известно време е беквокалистка на дует „Ритон”. След това подписва договор с една от най-скъпо платените унгарски групи – “Оксижен Бенд” и заминава за Скандинавските страни.

1991 година, създава своя група „Доктор Доктор”. Заедно с тях отново работи в Швеция, Норвегия, Финландия в продължение на цели 3 години. Една невероятна школа за всеки артист. Впоследствие пътува и работи в Кипър, Египет и Израел. Популярността й вече е толкова голяма, че тя отказва предложения за работа в Мароко и Корея, и избира Швейцария. Там в сръбските заведения Рени за първи път започва да пее попфолк. Дотогава репертоарът й включва поп и рок парчета, на английски, испански и италиански!

1998 година е може би най-важната в кариера на зеленооката дива! Тогава тя се връща в родината и издава първият си албум. Заглавието е „Искам те”, а албумът е тотален хит, който превръща Рени в звезда буквално за дни!

1999 година Рени подписва договор с най-мощната сръбска компания „Grand Production”. С тях издава и дебютния си албум на сръбски, който излиза и в български вариант, а едноименната песен “Като птица съм свободна” се пее и до днес. Тя е първата и единствена чужденка, която спечелва сърцата на сръбските фенове и се превръща в звезда в „Меката на поп-фолка”. Това е успех, който нито един български изпълнител не е успял да постигне и до ден днешен.

2000 година кариерата и продължава устремно – нов албум, който също е с огромен успех. Рени е първата поп-фолк звезда, която се осмелява да направи самостоятелен концерт в Зала 1 на НДК. Успехът е тотален! Залата е пълна до пръсване, а звездата радва своята публика с пеене на живо.

2001 година - След успехът в Сърбия на дебютния албум, логично следва втори сръбски албум. Отново създаден от най-добрите автори на Сърбия.

2002 година - Рени работи паралелно в България и Сърбия. Излиза поредният й тотален хит „Влюбих се опасно”. Като логично продължение на успеха на албума се явява втория самостоятелен концерт в зала 1 на НДК, като специално от Сърбия пристига оркестър, който акомпанира изпълненията. Тоталния хит “Мерцедес” Рени изпълни с Ера Ойданич.

2003 година - Излиза третият албум на сръбски и четвърти за България “Какво е обич”. Песента “Папагал”, вкючена в сръбската версия печели първо място за дует на годината в Хърватска. През това време Рени участва в сръбската комедийна продукция на филма „Ивкова слава”. Действието се развива в края на 19 век.

28 юни 2004 година е най-голямото събитие за Рени и най-големият и успех, както тя самата го определя – раждането на нейния син Борис.

2004 година – Излиза и двоен албум “The Best”. В края на годината записа и издаде песните от последния и албум „Искай ме”.

2006 година – Рени направи революция в поп-фолка, като издаде песента “Горчиво и сладко” в която се пее освен на български и на испански език, а клипът към песента е една от най-скъпите продукции правени в България. Действието се развива в края на средновековието и началото на ренесанса и е сниман на декорите на Помпей и Спартак в киноцентър Бояна.
В началото на лятото Рени направи 45 дневно турне в САЩ. Над 20 концерта в повече от 10 града, преминали при изключителен успех. Тук може да видите снимки от турнето.
На 2ри и 3ти септември се състоя международният фестивал „Пирин фолк”. Това е първото участие на Рени в подобен форум. С песента „Моя Българио” Рени грабна първа награда на публиката и зрителите, второ място в класацията на журито и специалната награда на община Сандански.
Рени подготвя новия 10ти поред албум като междувременно записа песента „Йерусалим” и я подари на своите фенове

0 Comments:

Post a Comment



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

Blogger Template by Blogcrowds