След като стана хит в Румъния, родната фолк звезда Диана ще пусне и на българския музикален пазар дуетния хит с баба си Анисия “Додъ, Додъ”.
Историята на песента е повече от интересна. Гласът на възрастната жена е записан само 6 дни преди смъртта й. Прочутата й внучка я води в студиото на видинското радио “Ведерник”, където известната народна певица пее повече от два часа стари румънски фолклорни песни. След кончината на Анисия Диана започна да дава живот на тези записи, които един ден смята да събере в албум.


Видинчанката ангажира композитора Пламен Велинов, който да направи модерни аранжименти на народните композиции и в тях да бъде вграден автентичния глас на Анисия. След първото самостоятелното парче на бабата “Мамъ, мамъ”, Диана си направи експеримент за един виртуален дует между тях двете. В професионално студио тя записа своите партии, които се миксираха с тези на баба й в записа на “Додъ, Додъ”. Солото на тромпета е на Гъмзата от “Ку-ку бенд”. Първоначално Диана разпространи песента единствено в румънските радиостанции, тъй като тя е изцяло на техния език. Окрилена от успеха на уникалния дует обаче, тя реши да не лишава почитателите си в България от хитовата песен и ще я завърти и в родния ефир.

Преди повече от 50 години за таланта на Анисия се чува дори в Националното радио. Музикалните специалисти отиват чак в родното й село Сланотрън, за да я поканят да направи записи и да стартират професионалната й певческа кариера. Току-що задомена, съпругът й ревностно заявява “Не”. Така години наред самобитната певица страда от това, че в името на семейството си не е успяла да реализира мечтата си, въпреки че в цяла видинска област я познават – освен, че пее в църковния хор, не минава събор или празник без нейните песни. Но Анисия открива, че певческия й талант се е предал на внучката й Диана и тя най-много й дава кураж и надежди по пътя й към голямата сцена. Затова й бабата е тази, която е най-щастлива да види чедото си на величествената сцена на “Златния Орфей”.


“Виждах колко й е тъжно за това, че не може да се изяви пред хората и преди една година й обещах, че дори и на стари години ще я направя популярна, защото го заслужава. Тя ме е отгледала до 12-годишна възраст, тъй като родителите ми са работили далече. Все го отлагахме и ето че на 27 юли я заведох във “Ведерник” и се оказа, че тя само като че ли това е чакала”, споделя гласовитата наследничка. Диана е благодарна на музикалния редактор на медиата Ивайло Йосифов и на своя стар приятел и колега Вени – ръководител на оркестър “Монтана”, за помощта, която са оказали при записите. През 2001 Диана е записала с видеокамера и други изпълнения на баба си на български и испански песни. Звукът, за щастие, се оказал доста добър и няколко от тези песни, също ще влязат в бъдещия албум на Анисия. Диана мисли и да сглоби видеоклип от кадрите, на които е заснела изпълненията на баба си.

0 Comments:

Post a Comment



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

Blogger Template by Blogcrowds