БИОГРАФИЯ НА АНЕЛИЯ


  Родена е на 1 юли 1982 г. в Стара Загора в семейството на Светла и Георги Атанасови. Кръстена е на дядо си по бащина линия, Атанас. Началното си образование завършва в Стара Загора. Анелия е във втори клас, когато е сформирано трио „Гласовити тракийчета“, в което участват Анелия и още две нейни съученички. През 1994 г. триото записва в „Балкантон“ собствена плоча с народни песни, предимно от Тракия. След това Анелия пее в малкия хор на ансамбъл „Загорче“. Димитър Колев, диригент в радио „Стара Загора“, препоръчва Анелия да учи гъдулка при Начко Влайков. Това става факт в началото на пети клас.
През 1996 г. Анелия е приета в Средно музикално училище „Филип Кутев“, Котел — първа в класирането на приетите ученици, с оценка 6,00 по гъдулка и 5,50 по солфеж. Впоследствие с гъдулката получава и множество награди.
През 2001 г. завършва средното си образование в СМУ „Филип Кутев“, специалност „Гъдулка“.
През лятото на 2005 г. Анелия е приета в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“, специалност „Поп и джаз пеене“.
Преди да завърши музикалното си образование, се запознава с Милко Калайджиев — музикант и дългогодишен изпълнител на поп-фолк музика. По молба на неин познат и със съгласието на певеца, Анелия изпълнява една песен. „Онемях като я чух“, спомня си после Милко Калайджиев. Впоследствие, по молба на друг музикант, Драгия Русев, син на тракийската певица Динка Русева, се съгласява да пее в Швейцария, където работи Драгия по това време. През есента на 2001 г. Анелия прави за един месец репертоар от над 100 сръбски песни. След два месеца работа в Цюрих и Бриг Анелия се връща в България и се среща с Милко Калайджиев, който я завежда на пробен запис в „Пайнер Мюзик“. В началото на 2002 г. Анелия подписва договор с музикална компания „Пайнер“.
През пролетта на 2002 г. Анелия записва в „Про Мюзик“, лейбъл на „Пайнер”, „Чужди устни“. Дебютната песен е включена в първата компилация на „Про Мюзик“ — „Фолк Парти 1“. През август 2002 г. Анелия записва песента „Погледни ме в очите“. През месец октомври 2002 г. клипът към песента е пуснат в предаването „Фолкмаратон“ на телевизия „Планета“. Песента веднага оглавява почти всички класации за поп-фолк музика.
Дебютният ѝ албум („Погледни ме в очите“) излиза в края на декември 2002 г. Още с появата си на пазара албумът застава начело във всички класации и остава там в продължение на половин година. През 2003 г. е продаден в 100 000 екземпляра, което поставя Анелия на първо място през тази година по продажби сред българските изпълнителки въобще.
На 14 и 15 юни 2003 г. в Летния театър в Пловдив се провежда конкурса за авторска песен на фолклорна основа “Тракия Фолк”. Въпреки сериозната конкуренция Анелия печели първа награда на публиката с песента “Обичай ме”.
Завръщането й на сцената е на Вторите годишни награди на телевизия Планета, където тя получава специална награда - за изпълнител, чиито клипове са били най-предпочитани в ефира на телевизията за 2003 г.
На 9 април 2004 г. вторият ѝ албум „Не поглеждай назад“ е на пазара. Той също е продаден в над 60000 екземпляра за 2004 г., което за пореден път я поставя на първо място по продажби сред българските певици. Хитовете от албума са „Обичай ме”, „Искам те”, „Две тела” и „Една минута”.
През 2004 година Анелия е една от осемте изпълнителки, които участват в първото турне Планета Прима 04. Микса й включва едни от най-големите й хитове, сред които са песните „Само мене нямаш”, „Погледни ме в очите”, „Искам те” и др.
На 15 март 2005 е издадено - „Анелия - The Best Video Collection“, първото самостоятелно ДВД на изпълнителката, което включва всичките и клипове за периода 2002 - 2004, както и представянето й на турне Планета Прима 04.
През 2005 години Анелия отказва участие в турне Планета Прима 06 за да може да подготви новия си албум. Но поради огромния интерес към нея тя е гост-изпълнител на двата най-големи концерта от турнето – Варна и Пловдив.
Третият самостоятелен албум на Анелия „Всичко води към теб“ излиза на пазара на 16 август 2005 г. Пилотният едноименен сингъл е обявен за хит на лято 2005 г и става един от най-големите хитове за годината. Освен заглавната песен популярност добиват и песните „Не спирай”, „Как предаде любовта” и „Не мога да спра да те обичам”.
През 2006 Анелия отново е част от турнето Планета Прима 06. Пред публика от стотици хиляди тя изпълнява хитовете си, сред които „Само за миг”, „Всичко води към теб”, „Не спирай” и други. На 05 октомври 2006 излиза четвъртия самостоятелен албум на Анелия – „Пепел от рози”. Той включва 10 авторски композиции, сред които хитовете „До зори”, „Само за миг”, „Вятър в косите ти” и „Щом си до мен”.

0 Comments:

Post a Comment



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

Blogger Template by Blogcrowds